Liczba wyników: 5710
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Jeżeli masz za sobą zbieg chirrurgiczny i palisz papierosy, znacznie bardziej grożą ci różne komplikacje, ostrzegają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Chcesz mieć lepszą pamięć i wyższe możliwości umysłowe? Ćwicz jogę, medytuj i naucz się technik oddychania.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Kobiety, które wcześnie doświadczyły menopauzy, mają znacznie wyższe ryzyko poważnych problemów zdrowotnych po sześćdziesiątce w porównaniu do pań, u których klimakterium nastąpiło w standardowym wieku, czyli około pięćdziesiątego roku życia.
Depresja to zaburzenie na które - zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia - cierpi ponad 260 milionów ludzi na całym świecie. Badania pokazują, że określony sposób odżywiania się może mieć istotny wpływ na osłabienie objawów tej choroby; skuteczna okazuje się m. in. herbata. Szczególnie ma to dotyczyć osób starszych.
Najlepszy przyjaciel człowieka ma na nas bardzo dobry wielowymiarowy wpływ. Okazuje się, że ludzie, którzy posiadali psa jako dzieci, rzadziej zapadają na schizofrenię.
Zanieczyszczenie powietrza w różnoraki sposób negatywnie oddziałuje na nasz organizm. Wiadomo, że niszczy płuca, osłabia układ krwionośny i przyspiesza rozwój problemów poznawczych. Do tej listy można też dopisać problemy z kośćmi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami