Liczba wyników: 2808
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Podrażnienie żołądka można złagodzić zwracając większą uwagę na to, cię je. Oto kilka praktycznych porad.
Wywóz z Polski niektórych rodzajów leków będzie ograniczony - prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację Prawa farmaceutycznego. Nowelizacja ma ograniczyć zjawisko wywozu leków, wyrobów medycznych oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego z Polski do innych krajów Unii Europejskiej.
Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Większość z nas zaczyna już snuć wakacyjne plany. Ale oprócz wyboru kierunku podróży, należy pomyśleć o zdrowotnej profilaktyce. Co zrobić, by żadna zdrowotna niedyspozycja nie zakłóciła nam wypoczynku i jak przygotować się do wyjazdu?
Specjalna aplikacja na smartfon może śledzić oddech śpiącej osoby i jest w 98 procentach tak dokładna jak polisomnograf.
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Odkryto ważny mechanizm, który kontroluje proces starzenia się. Uczeni sądzą, że dzięki temu będzie można zwiększyć kontrolę nad oznakami upływu czasu.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?