Liczba wyników: 5274
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu.
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Patrzenie na zegarek podczas próby zasypiania nasila bezsenność i sprzyja przyjmowaniu większych ilości środków nasennych - zaś niewielka zmiana może pomóc ludziom lepiej spać.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do stosowania statyn, w przypadku choroby wieńcowej bez obturacji nie zmniejsza zagrożenia incydentami sercowo-naczyniowych.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.