Liczba wyników: 14332
Olejki z czosnku i kilku popularnych ziół oraz roślin leczniczych silnie działają przeciwko bakteriom wywołującym boreliozę. Mogą być szczególnie przydatne w łagodzeniu objawów choroby utrzymujących się pomimo leczenia antybiotykami.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Nasza mowa to główny sposób komunikowania się z innymi, więc choć na co dzień nie doceniamy jej ważności, kiedy z powodu przeciążenia czy choroby nie możemy mówić, widzimy, jak podstawowe znaczenie ma dla codziennego funkcjonowania. Oto, jak dbać o głos.
Wysokoprzetworzone jedzenie jest uważane za winowajcę różnych problemów zdrowotnych i kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli chodzi o zdrowie, okazuje się, że poza dolegliwościami nerek czy nowotworami, może też wywoływać choroby sercowo-naczyniowe.
Lista problemów zdrowotnych, jakim sprzyja stres, jest długa. Objemuje m. in. choroby serca, depresję, bóle głowy, kłopoty żołądkowe, bezsenność, etc. Do tego spisu należy dodać cukrzycę - zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko rozwoju raka i nawrotów choroby. W nowym duńskim badaniu na myszach ustalono, że wysiłek fizyczny skutkuje kilkudziesięcioprocentowym zmniejszeniem częstości występowania guzów i ich wzrostu w kilku różnych nowotworach.
Wypicie drinka wieczorem to dla wielu sposób na odprężenie. Nie każdy jednak może cieszyć się takim czasem na relaks, np. ze względu na choroby, z jakimi się zmaga. Przykładowo, jak mają się sprawy z diabetykami - czy obecność cukrzycy wyklucza wszelki alkohol?
Choroby sercowo-naczyniowe to jedne z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych osób dojrzałych i starszych. Mogą prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu skutkując np. zawałem oraz udarami. Jeśli chcesz się przed tym uchronić poznaj czynniki ryzyka.
Naukowcy odkryli, że naczynia krwionośne i mięśnie serca mogą regulować absorpcję kwasów tłuszczowych pochodzących z naszej diety i rozpracowali stojący za tym mechanizm. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature, mogą otworzyć drogę do nowych sposobów zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu w mięśniach, który może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II i choroby sercowo-naczyniowej.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.