Liczba wyników: 5944
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Czarne koty uważane są za symbol pecha i niepowodzenia. To jedna z przyczyn, dla których należą do najrzadziej znajdujących dom zwierząt w schroniskach. Jednak koty o takim umaszczeniu mają także grono wielbicieli. I właśnie oni ustanowili 17 sierpnia "Dniem doceniania czarnych kotów".
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Prowadząc badania na komórkach macierzyste pobranych od osób dorosłych z kliniczną diagnozą depresji, naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli również, że tłuszcz rybny wywoływał odpowiedź przeciwdepresyjną.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami