Liczba wyników: 5880
Czy obfity biust może być obciążeniem dla kręgosłupa? Okazuje się, że wokół tego tematu krąży wiele mitów. A jak jest faktycznie?
Gruczoły, których człowiek może mieć cztery, ale równie dobrze więcej, w badaniach obrazowych bywają zaskakująco podobne do… węzłów chłonnych i guzków tarczycy. Ocena, która z kilku przytarczyc jest odpowiedzialna za nadmierną produkcję parathormonu do tej pory była często możliwa tylko podczas operacji. Co nowego w diagnostyce przytarczyc, gruczołów sprytnie skrywających swą naturę przed pacjentami i lekarzami – mówi ppłk. dr n. med. Andrzej Mazurek z Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Naukowcom udało się przywrócić niektóre funkcje mózgu świń kilka godzin po ich śmierci.
Tak wyjątkowej publikacji jeszcze w Polsce nie było. W „Bez strachu. Jak umiera człowiek” Magdalena Rigamonti odsłania fizyczność i metafizykę śmierci w rozmowie z mistrzem balsamacji zwłok Adamem Raglem i jego uczniami. Premiera książki w kwietniu.
Niektóre problemy jamy ustnej są niestety często przez nas ignorowane. Mamy nadzieję, że dolegliwość „minie sama”, a wizytę u stomatologa odkładamy, tłumacząc sobie, że to na pewno nic poważnego. Podpowiadamy, których objawów nie należy lekceważyć i dlaczego nie powinniśmy zwlekać z konsultacją dentystyczną w nieskończoność.
Szacuje się, że w Polsce na zaćmę choruje około 800 tysięcy osób, z czego częściej występuje ona u kobiet. Wiele z nich nie zdaje sobie jednak sprawy, że początkowo „niewinne” problemy ze wzrokiem mogą być objawem poważnego schorzenia. Czym tak naprawdę jest zaćma, jak rozpoznać jej pierwsze symptomy i czy da się ją skutecznie wyleczyć?
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
W środę, 22 maja o godzinie 11.00, krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na pokaz biograficznego filmu Tolkien poświęconego postaci słynnego autora „Hobbita” i „Władcy pierścieni”.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.