Liczba wyników: 13632
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej narażone na rozwój chorób takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona niż ludzie z niską ilością tłuszczu w tych obszarach. Co więcej, osoby o dużej sile mięśni były mniej zagrożone rozwojem wspomnianych chorób niż ludzie o słabej sile mięśni.
Otyłość jest obecnie najpowszechniejszą formą nieodpowiedniego odżywiania się w większości krajów, a od 1990 roku jej wskaźniki rosną we wszystkich grupach mężczyzn, kobiet i dzieci.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Jeśli szef tupie, krzyczy, krytykuje, a następnie przypisuje sobie zasługi za pracę podwładnych, ma to ogromny wpływ na samopoczucie i wydajność pracowników.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Kiedy ludzie starsi upadają w mieszkaniu, liczy się każda sekunda - zwłaszcza gdy są sami. Eksperci opracowują systemy, które ułatwią wykrywanie wypadku i przekażą informację odpowiednim służbom.
Im ciężej nasz mózg wysila się w pracy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem w późniejszym życiu.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Aż połowa starszych pacjentów przyjmowanych do szpitali i innych placówek opieki zdrowotnej jest niedożywiona. Ma to poważne konsekwencje dla danej osoby w postaci niepotrzebnego cierpienia, gorszej jakości życia i wyższego ryzyka przedwczesnej śmierci. Dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych może złagodzić te problemy.