Liczba wyników: 12712
Dageu to czwarte co do wielkości miasto w Południowej Korei i pierwsze w kraju, które wprowadzi rewolucyjny program opieki medycznej dla osób starszych. "U-Healthcare Service” bo tak się nazywa ów program to przełom w dziedzinie opieki zdrowotnej nad seniorami cierpiącymi na przewlekłe choroby lub tymi niedomagającymi.
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Pokrzywa od starożytności jest wykorzystywana medycznie. Zielarze polecają ją szczególnie na choroby stawów i przerost prostaty.
Schizofrenicy cechują się dwukrotnie wyższym ryzykiem rozwoju demencji w porównaniu do pacjentów bez tej choroby.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.
Na raka pęcherza moczowego i jego powikłania umiera w Polsce ok. 3000 osób rocznie. Jedną z przyczyn tak trudnej sytuacji jest fakt, że o tej chorobie nie mówi się w Polsce wiele. Rak pęcherza moczowego pozostaje nowotworem zapomnianym, a obecna sytuacja chorych wymaga determinacji całego środowiska – podkreśla Polskie Towarzystwo Urologiczne wraz z Fundacją Wygrajmy Zdrowie.
W krajach Unii Europejskiej co dwie minuty diagnozowany jest u kobiet rak piersi, a co sześć minut jedna z nich umiera na ten nowotwór. W Polsce choroba ta wykrywana jest rocznie u ponad 14 tys. pań, a połowa z nich przegrywa z nowotworem. Z kolei na raka szyjki macicy rocznie zapada ok. 4 tys. Polek i również blisko co druga z nich przegrywa walkę o życie.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Amerykańscy uczeni odkryli związki, które zatrzymują produkcję białka o nazwie beta amyloid, substancji mającej udział w rozwoju choroby Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami