Liczba wyników: 18260
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Śmiertelność pacjentów uzależnionych od alkoholu w szpitalach jest wielokrotnie wyższa niż pacjentów wolnych od tego problemu. Ponadto umierają oni średnio około 7,6 lat wcześniej niż pacjenci bez historii uzależnienia.
Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Jeśli pochodzisz z rodziny, w której ludzie zwykle dożywają późnej starości, prawdopodobnie będziesz mieć lepsze funkcje poznawcze (zdolność jasnego myślenia, uczenia się i zapamiętywania) na starość niż osoby z rodzin, w których ludzie umierają młodziej.
Każdy co jakiś czas zmaga się z czkawką. W większości przypadków to całkowicie nieszkodliwy odruch, jeśli jednak trwa dłużej niż 48 godzin, może potencjalnie sygnalizować poważne komplikacje zdrowotne.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu