Liczba wyników: 8992
Cukrzyca typu II to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także małych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. O kwestiach związanych z dietą dla diabetyków mówi Hanna Bieszczad, dietetyk.
Wśród zmian, jakie przechodzi nasz organizm gdy się starzeje, jest m. in. modyfikacja długości snu. Kiedy uczestnicy badań w różnym wieku zostali poproszeni o pozostanie w łóżku przez 16 godzin w ciemności codziennie przez kilka dni, młodsi spali średnio 9 godzin, starsi zaś - 7,5 godzin.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Problem ostrogi piętowej nie dotyczy wyłącznie osób starszych, ale także młodych i w wieku średnim. Schorzenie to może przydarzyć się każdemu, niezależnie od prowadzonego trybu życia. Dolegliwość objawia się bólem w okolicach pięty i znacznie ogranicza sprawność chodu czy biegu.
Popyt na pracę w Polsce powoli wzrasta, choć zjawisko to nie przekłada się jeszcze na wyraźny spadek bezrobocia - wynika z kwartalnego raportu NBP o rynku pracy. Coraz wolniej rośnie aktywność osób w wieku przedemerytalnym, która dotychczas napędzała wzrost podaży pracy w gospodarce.
W ostatnich latach notuje się istotny wzrost zgonów kobiet w średnim wieku z powodu przedawkowania opioidowych leków przeciwbólowych na receptę, informuje amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention).
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia