Liczba wyników: 2164
Statystycznie rzecz ujmując, ludzie będą żyć trzy lata dłużej niż szacowano, co znacznie winduje koszty starzenia się i pokazuje, że fundusze emerytalne są źle przygotowane, informuje Międzynarodowy Fundusz Walutowy.
Molibden działa jako kofaktor dla wielu ważnych enzymów potrzebnych dla odżywiania się, płodności i odporności.
Na najważniejsze decyzje życiowe, takie jak te o małżeństwie, rozwodzie, aborcji, posiadaniu dziecka czy studiowaniu podświadomie może oddziaływać wiara w długość własnego życia.
Podatność kobiet na choroby zapalne jest związana z estrogenem, hormonem żeńskim. Badania pokazują, że istnieje związek między poziomem estrogenów i chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
W zdrowym ciele zdrowy duch – ale nie wszyscy z nas wiedzą, że na kondycję całego naszego organizmu wpływa także stan uzębienia. Dlatego jeśli zauważymy niepokojące objawy w jamie ustnej, lepiej nie zwlekajmy z wizytą u dentysty. Zaniedbanie nawet pozornie niegroźnego ubytku może spowodować poważne problemy z sercem, nerkami czy układem pokarmowym.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.