Liczba wyników: 2153
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich” uruchomiło Telefon Zaufania dla osób starszych, potrzebujących wsparcia psychologicznego. Inicjatywie przyświeca motto: „Troski i kłopoty dzielone z drugim człowiekiem maleją o połowę”. Partnerem merytorycznym Telefonu są eksperci Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Nietrzymanie moczu, czyli inkontynencja, to niekontrolowane oddawanie moczu wywołujące dyskomfort i znacznie obniżające jakość życia. Nasilenie choroby waha od okazjonalnego wycieku moczu podczas kaszlu lub kichania do odczuwania tak nagłej i silnej potrzeby oddawania moczu, że trudno jest dotrzeć do toalety na czas. Z nietrzymaniem moczu częściej zmagają się kobiety niż mężczyźni, a ryzyko rozwoju problemu wzrasta wraz z wiekiem. Szacuje się, że choroba dotyczy nawet 45 proc. pań po 45 roku życia.
Pozostający w związkach pacjenci z rakiem mają niższe ryzyko śmierci niż chorujący single.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Sepsa (posocznica) to zagrażające życiu powikłanie infekcji. Rozwija się, gdy do krwiobiegu uwalniane są substancje mające zwalczyć zakażenie i wyzwalają silny stan zapalny mogący doprowadzić uszkodzenia wielu narządów i śmierci pacjenta.
BMI nie daje odpowiedniej wiedzy na temat tego, czy mamy dobrą czy złą wagę. Nie bierze pod uwagę m. in. stosunku tkanki mięśniowej i tłuszczowej.