Liczba wyników: 4931
Wielu ludzi narzeka obecnie na brak wolnego czasu. Rzeczywiście, szybkie tempo życia i wielogodzinna praca mogą zmniejszać nasz dobrostan, wydłużenie czasu dla siebie zaś go poprawia, jednak tylko do pewnego punktu...
Samotność to przejmujące odczucie. Jeśli się utrzymuje, może prowadzić do chorób psychicznych, takich jak depresja lub zaburzenia lękowe. Naukowcy z uniwersytetów w Bonn, Hajfie i Oldenburgu odkryli, że poczucie izolacji wiąże się z ograniczonym zaufaniem.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Jeśli chodzi o opis osobowości, tzw. „Wielka Piątka" obejmuje: ekstrawersję, ugodowość, sumienność, stabilność emocjonalna i otwartość na doświadczenie. Każde z tych szerokich określeń można podzielić na mniejsze, ale ogólnie rzecz biorąc, taksonomia ta wydaje się uwzględniać większość aspektów składających się na osobowość. Okazuje się, że niektóre z cech pomagają żyć w zdrowiu, podczas gdy inne wręcz odwrotnie.
Osoby, które przez siedem dni wracały do zdrowia po 10-dniowym okresie niedoboru snu, odzyskały szybkość reakcji, ale nie wróciły do pełnej sprawności, jeśli chodzi o inne funkcje.
Zdolność do regulowania temperatury ciała i zapobiegania odwodnieniu organizmu spada wraz z wiekiem.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami