Liczba wyników: 6103
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Malarii (25. 04) - choroba ciągle stanowi poważne zagrożenie - codziennie umiera z jej powodu około 1100 pacjentów.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Ciśnienie krwi, które obniża się, gdy się wstaje, wiąże się z osłabieniem i upadkami u osób starszych, wynika z nowych badań.
Wszyscy czekają na cieplejsze dni po sezonie jesienno-zimowym. Zbyt wysoka temperatura nie sprzyja jednak zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Dlaczego tak wielu ludzi zaraża się koronawirusem i podejmowane są tak zdecydowane kroki, by choćby spowolnić epidemię? Co jest przyczyną tak znaczącej mocy zarażania SARS-CoV-2?
Epidemia nowego koronawirusa rozwija się na całym świecie i coraz więcej krajów wprowadza ograniczenia co do przemieszczania się mieszkańców. Nakazy pozostawania w domach dotyczą już 2,6 miliardów ludzi na całym świecie, czyli jednej trzeciej światowej populacji. Japonia musiała przełożyć Igrzyska Olimpijskie na następny rok.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami