Liczba wyników: 6796
Internet niesie dla osób starszych wiele korzyści. Emerytura wpływająca na konto bankowe, zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu czy nawiązywanie nowych znajomości to zachęta do „bycia online”. Wystarczy tylko przełamać lody. Jednak według danych GUS tylko 12% Polaków i 8% Polek w wieku 55-74 lat co najmniej raz w tygodniu korzysta z sieci.
Co drugi Polak nie czuje się bezpiecznie na myśl o dostępności i jakości usług szpitalnych – wynika z badania TNS OBOP, zrealizowanego w ramach ruszającej właśnie Ogólnopolskiej Kampanii Edukacyjnej „Zdrowe Szpitale”. Tylko 4% badanych jest przekonanych, że w momencie, gdy trafią do szpitala zostaną objęci opieką najwyższej jakości.
Już ponad połowa dorosłych Polaków korzysta z internetu, a co czternasty spodziewa się, że w ciągu najbliższego roku do nich dołączy. Internauci to przede wszystkim ludzie młodzi, dobrze wykształceni - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. To także częściej mieszkańcy miast niż wsi. Z kolei wykluczeni cyfrowo, czyli nieposługujący się internetem, to przede wszystkim osoby starsze.
Corocznie około 170 tys. Polaków umiera z powodu chorób serca. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego choroby i powikłania kardiologiczne są przyczyną niemal 46% wszystkich zgonów. Dotyczy to osób w każdym wieku. Tymczasem przestrzegając kilku zaleceń możemy znacznie poprawić kondycję serca.
„Kto czyta książki, żyje podwójnie”. A według ostatnich badań czytelnictwa, w owej podwójnej egzystencji lubuje się 41,7% Polaków. O tych jakże mało optymistycznych statystykach mówiono i pisano wiele – czas na tych, którzy bez częstych porcji literatury żyć nie mogą.
Święta coraz bliżej i większość z nas zastanawia się nad zakupem prezentów dla swoich najbliższych. Coraz więcej Polaków idąc z duchem czasu robi zakupy za pomocą komputera i Internetu. Niestety okres przedświąteczny to również „żniwa” dla różnego rodzaju oszustów i naciągaczy.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Polacy z większą sympatią niż w latach dziewięćdziesiątych mówią o przedstawicielach innych nacji – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Bardzo niewielu Polaków uważa jednak, że w naszym kraju jest za mało imigrantów. Pomimo przekonania o pozytywnym wpływie większej liczby cudzoziemców, raczej nie tęsknimy za przetestowaniem modelu społeczeństwa wielokulturowego.