Liczba wyników: 4884
Zdolność do regulowania temperatury ciała i zapobiegania odwodnieniu organizmu spada wraz z wiekiem.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Aktywność fizyczna w późniejszym życiu może być prawie tak samo korzystna dla przedłużenia życia, jak wykonywanie ćwiczeń od wielu lat.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Nadciśnienie tętnicze dotyka 1,13 miliarda ludzi na całym świecie, a w 2019 roku było przyczyną 10,8 miliona zgonów. Jest ono jednym z głównych czynników ryzyka śmierci w wymiarze globalnym. Okazuje się jednak, że ciśnienie krwi można kontrolować dzięki odpowiedniej aktywności fizycznej.
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Pozytywne trendy w dostępie do edukacji zmniejszą częstość występowania demencji na całym świecie o 6,2 mln przypadków do roku 2050. Jednakże przewidywania dotyczące palenia papierosów, wysokiego wskaźnika masy ciała i nadmiaru cukru we krwi zwiększą ilość przypadków o prawie tyle samo: 6,8 mln.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.