Liczba wyników: 4062
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Jedni robią to dla podreperowania domowego budżetu, inni ze względu na ekologię i troskę o środowisko. Bez względu na powód, oszczędzanie prądu i wody w domu naprawdę może nam wyjść tylko na dobre. Zwłaszcza, że wystarczy wypracowanie kilku prostych nawyków i wybór odpowiedniego sprzętu AGD, aby nasz dom był bardziej przyjazny środowisku, a w portfelu zostawało co miesiąc kilka banknotów więcej.
Owsiki, wszy, glista… Słysząc o nich, trudno się nie wzdrygnąć. Większość osób nie chce nawet myśleć o tym, że ich dziecko czy wnuk może mieć jakiegoś pasożyta. Tymczasem wśród kilkulatków to problem dość częsty – szacuje się, że dotyczy nawet co trzeciego przedszkolaka. Niestety nie zawsze jesteśmy mu w stanie zapobiec. Warto więc nieco lepiej poznać tych małych, ale wyjątkowo uciążliwych wrogów.
Wypicie drinka wieczorem to dla wielu sposób na odprężenie. Nie każdy jednak może cieszyć się takim czasem na relaks, np. ze względu na choroby, z jakimi się zmaga. Przykładowo, jak mają się sprawy z diabetykami - czy obecność cukrzycy wyklucza wszelki alkohol?
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.
Zewsząd dowiadujemy się co robić, by zachować młody wygląd i stan umysłu, ale starość nie powinna być widziana w czarnych barwach. Owszem, może wiązać się ze spadkiem fizycznych możliwości, koniecznością walki z określonymi chorobami, czy pewnymi problemami poznawczymi, ale to nie jest cały jej obraz. Dla odmiany, zerknij, co można zyskać dzięki starszemu wiekowi.
Plac Grzybowski i jego okolica pod koniec wakacji, jak co roku zamieni się w barwny, multikulturowy świat, pobrzmiewający wspaniałą muzyką i zapomnianym już językiem. Zagrają i zaśpiewają gwiazdy polskiej oraz międzynarodowej sceny muzycznej. Czekają na nas wyczekiwane premiery i innowacyjne projekty artystów korzystających z historii i tradycyjnej, polsko-żydowskiej kultury.
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Chyba wszyscy kochamy słońce, jednocześnie większość z nas ma już świadomość, dlaczego nie powinniśmy wystawiać się na nie bez umiaru i odpowiedniej ochrony. Przyspieszone starzenie skóry i pojawianie się zmarszczek to dwa pierwsze z brzegu przykłady, które szybko „ściągają na ziemię” amatorów opalania. Jeszcze do niedawna uważano, że to tylko promieniowanie UV ma destrukcyjny wpływ na stan naszej skóry, tymczasem okazuje się, że również inne rodzaje fal słonecznych źle na nią oddziałują.
To, co jesz przed snem, ma wpływ na jego jakość i długość. Niektóre produkty wzmogą zaburzenia snu i nie pzowolą dobrze wypocząć. Tych pięciu rzeczy unikaj przed położeniem się do łóżka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami