Liczba wyników: 3391
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi musimy się zmagać jeszcze długo po zakończeniu zimy. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego wiosna to najlepszy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Ci, którzy mają dobre relacje z innymi ludźmi, np. mogą liczyć na wsparcie dorosłych dzieci, rzadziej i później zachorowują na demencję.
Wiele mówi się o zagrożeniach ze strony promieniowania słonecznego, stąd ludzie stają się ostrożniejsi i stosują kremy z filtrem, ale nawet z tym można przesadzić - zbytnia ochrona prowadzi do zmniejszonej syntezy witaminy D i do jej niedoborów.
Sucha skóra starzeje się szybciej i jest bardziej podatna na infekcje. Warto więc stale przywracać jej odpowiednie nawilżenie. Wiosna to szczególny czas, aby dodatkowo o nią zadbać.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Choć wiele osób zachęca do ruchu i przyjemnego wysiłku na rowerze, to nie każdą z nas to przekonuje. A jeśli zamiast wysmuklić łydki, wyrobimy sobie przesadnie umięśnione? Albo po kolejnej wycieczce rowerowej wrócimy z kontuzją kolana i bolącymi plecami? Znajoma koleżanka często wsiada na ulubione dwa kółka, a wciąż ma odrobinę cellulitu. Czy rower na pewno pomaga w uzyskaniu lepszej sylwetki, czy tylko wtedy, gdy zaczniemy ćwiczyć intensywnie?
Nie istnieje moment, w którym można skończyć treningi. Aktywność daje korzyści bez względu na wiek, a jej zaprzestanie szybko skutkuje osłabieniem możliwości poznawczych i fizycznych.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami