Liczba wyników: 13632
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Osłabienie pamięci i innych zdolności myślenia to najpowszechniej znany skutek choroby Alzheimera. Jednak wiele osób z tą chorobą doświadcza również problemów ze zdrowiem psychicznym, takich jak pobudzenie, depresja, apatia i zaburzenia snu.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Choroba Alzheimera jest najczęstszą forma demencji, ale zmiany w funkcjonowaniu komórek mózgowych leżące u podstaw zaburzeń pamięci pozostają słabo poznane. Na University of Bristol odkryto teraz, że blokery kanału wapniowego mogą być skuteczne w leczeniu problemów z pamięcią.
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.
Wrażliwość afektywna na zanieczyszczenie powietrza (Affective sensitivity to air pollution, ASAP) opisuje stopień, w jakim nastrój zmienia się wraz z codziennymi zmianami zanieczyszczenia powietrza.
Na całym świecie choroby układu krążenia są główną - chociaż możliwą do uniknięcia - przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Zawały serca i udary mózgu oraz różne choroby układu krążenia odpowiadają za około 10 milionów zgonów rocznie.