Liczba wyników: 3690
Tarczyca to jeden z najmniejszych narządów naszego ciała. Bywa często niedoceniany, a wywiera na organizm ogromny wpływ. Najczęstszymi schorzeniami tego gruczołu są zapalenie lub zaburzenia produkcji hormonów, które wynikają z nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Jakie objawy powinny skłonić nas do wizyty lekarskiej i przeprowadzenia badania USG tarczycy?
Pochodzący z Europy i z Azji żywokost przez wieki wykorzystywany był jako pożywienie. Kilka jego gatunków, w tym żywokost lekarski (Symphytum officinale L.), wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Tradycyjnie używano tego zioła miejscowo na skórę w przypadku goźby zakażenia i w celu osłabienia bólu, a także doustnie przy kłopotach żołądkowo-jelitowych i oddechowych.
Jeśli palisz papierosy, nie łudź się, że ilościowe ich ograniczenie pozowoli ci zachować zdrowie. Wypalanie już jednego papierosa dziennie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru.
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Jak wynika z badań internetowych, na przełomie stycznia i lutego, przypada szczyt poszukiwań w internecie haseł grypa i szczepienia. O ile sezon grypowy faktycznie rozpoczyna się w styczniu, to informacji na temat szczepień przeciw grypie powinno się poszukiwać wcześniej, a mianowicie z początkiem września. Eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy podkreślają jednak, że każda profilaktyka jest lepsza od leczenia i zachęcają osoby, które nie są zainfekowane, aby skorzystały jeszcze ze szczepień przeciw grypie.
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Spacer, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do tematu troski o zdrowie podejść kompleksowo. Lekarze zdradzają pięć prostych sposobów.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby