Liczba wyników: 18260
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Chodzenie przez co najmniej 40 minut kilka razy w tygodniu w średnim lub szybkim tempie przekłada się na niemal 25-procentowe osłabienie ryzyka niewydolności serca wśród kobiet po menopauzie. Taki ochronny efekt wydawał się być niezależny od masy ciała kobiety, czy innych aktywności.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu