Liczba wyników: 2122
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
W ponad dwóch piątych związków sprawowanie obowiązków domowych ciąży wyłącznie na kobietach, które bądź poświęcają się tylko rodzinie, bądź godzą funkcje domowe z zawodowymi – wynika z sondażu przeprowadzonego przez CBOS. To głównie z tej grupy rekrutują się kobiety sfrustrowane swoją sytuacją, najczęściej matki, mieszkanki małych miast, lepiej wykształcone i gorzej sytuowane – odczuwające niedobór czasu na dom, pracę lub deficyt partnerstwa w związku.
Demencja wiąże się z ogólnym spadkiem zdolności poznawczych do tego stopnia, że uniemożliwia prowadzenie samodzielnego życia. Obejmuje istotne problemy z pamięcią, choć choroba nie ogranicza się do nich. Eksperci radzą osobom, które mieszkają lub często przebywają w towarzystwie chorych, bądź nawet sporadycznie się kontaktują z pacjentami, jak ułatwić wzajemne relacje.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Izolacja społeczna wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu u osób starszych, niezależnie od tego, czy uważają się za samotnych, informuje BBC News.
Stan paznokci nie jest tylko kwestią estetyczną, nie należy zapominać o związanych z nimi chorobach - warto pamiętać o badaniach badaniach dermatoskopowych.
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Żucie gumy stało się powszechnym nawykiem. Sięgają po nią zarówno młodsi, jaki starsi i to nie tylko po posiłku, ale jako sposób na odświeżenie oddechu czy zamiast słodkiej przekąski (bo produkt ma także owocowe wersje). Teraz okazuje się, że guma może mieć jeszcze inne zastosowanie - pomaga utrzymać koncentrację.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Cezarym Szczylikiem, kierownikiem Kliniki Onkologii Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie, Prezydentem Fundacji Onkologii Doświadczalnej i Klinicznej.