Liczba wyników: 3338
Ci, którzy mają dobre relacje z innymi ludźmi, np. mogą liczyć na wsparcie dorosłych dzieci, rzadziej i później zachorowują na demencję.
Wiele mówi się o zagrożeniach ze strony promieniowania słonecznego, stąd ludzie stają się ostrożniejsi i stosują kremy z filtrem, ale nawet z tym można przesadzić - zbytnia ochrona prowadzi do zmniejszonej syntezy witaminy D i do jej niedoborów.
Sucha skóra starzeje się szybciej i jest bardziej podatna na infekcje. Warto więc stale przywracać jej odpowiednie nawilżenie. Wiosna to szczególny czas, aby dodatkowo o nią zadbać.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Nie istnieje moment, w którym można skończyć treningi. Aktywność daje korzyści bez względu na wiek, a jej zaprzestanie szybko skutkuje osłabieniem możliwości poznawczych i fizycznych.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Młodość rządzi się swoimi prawami – nie uważamy na zdrowie, chętniej podejmujemy wyzwania i ryzyko, ale gdy przychodzi 40-stka, to po spojrzeniu w lustro możemy mieć problemy z rozpoznaniem swojego własnego odbicia. Sprawy zdrowotne, które zaniedbywaliśmy, teraz dają o sobie dobitnie znać. Sprawdź, jak dbać o zęby po 40. roku życia.
Metabolizm zwalnia, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. W organizmach seniorów zachodzą przemiany, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Nieprawidłowe odżywianie to niestety jeden z ważnych czynników, które wpływają na pojawienie się większości chorób wieku dojrzałego. Codzienne menu seniorów jednak stosunkowo najłatwiej zmienić – przypominają organizatorzy programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
Aubrey de Grey, angielski naukowiec - bioinformatyk postrzega nieśmiertelność człowieka jako problem zużywających się części ciała. Uważa, że ludzki organizm mógłby żyć wiecznie, gdyby jego kolejne części były zastępowane nowymi i ulepszane biochemicznie. Badacz przewiduje, że tego typu rozwiązanie będzie możliwe w przeciągu 20-30 lat. Cóż, dla tych, którzy wolą nie czekać, mamy kilka rad – może nie jak stać się nieśmiertelnym, ale na pewno jak dożyć sędziwego wieku w zdrowiu.