Liczba wyników: 3699
Biegunka to uciążliwe zaburzenie funkcji jelit, które może być spowodowane różnymi czynnikami, takimi jak: zatrucia pokarmowe, przyczyny o podłożu psychologicznym czy hormonalnym. Najczęściej postępuje gwałtownie i zaskakuje nas w najmniej odpowiednim momencie. Aby sprawnie poradzić sobie z narastającym problemem i nie dać się wykluczyć z codziennych zajęć, należy poznać źródło dolegliwości i szybko jej przeciwdziałać.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia zaćma stanowi najczęstszą przyczynę odwracalnej utraty wzroku na świecie. Szacuje się, że na całym świecie cierpi na nią ponad 65 milionów osób. O tym, czym jest zaćma, czy możemy się przed nią skutecznie ochronić i gdzie szukać fachowej pomocy, rozmawiamy z dr n. med. Justyną Badowską – okulistą.
Pestki moreli od dawna są stosowane w medycynie alternatywnej, a ostatnio rozpowszechniono informacje o ich rzekomym antyrakowym działaniu. Sprawiło to, że coraz więcej ludzi po nie sięga, ale może to być niebezpieczne dla zdrowia, bo zawierają substancję, która jest w naszym organizmie rozkładana m. in. na cyjanek.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Dopóki nie bolą, zwykle o nich nie myślimy. Stawy – bo o nich mowa – umożliwiają nam swobodne poruszanie i wykonywanie codziennych czynności, od siadania po mieszanie herbaty. Przypominamy sobie o nich jednak dopiero wtedy, gdy same dają nam o sobie znać. Co może powodować dolegliwości naszych naturalnych „zawiasów” i jak im zapobiegać?
Wylewy (podbiegnięcia) krwawe zwane popularnie siniakami, będące skutkiem codziennych urazów i stłuczeń, towarzyszą nam przez całe życie. Zdarza się jednak, że pojawiają się nienaturalnie często – mamy wrażenie, że tworzą się niemal „samoistnie”. Wówczas mogą być objawem choroby związanej np. z zaburzeniami krzepliwości krwi czy niewydolnością wątroby. W jakich sytuacjach powstawanie zasinień powinno być dla nas sygnałem ostrzegawczym.
Doskonale wiemy, jak należy się chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, że należy stosować odpowiednie kremy z filtrami UV. Niektóre osoby jednak pomimo wszystkich środków zapobiegawczych nie mogą w pełni cieszyć się latem, gdyż mają uczulenie na słońce.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
Naucz się walczyć ze stresem, bo w dłuższej perspektywie, nawet jeśli nie jest bardzo silny, może skutkować chorobą przewlekłą.