Liczba wyników: 3503
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Sucha skóra jest najcieńsza, najwrażliwsza i najbardziej narażona na przesuszenie, odwodnienie i inne problemy skórne. Co robić, aby nie była szorstka, matowa, ściągnięta i szybko nie pojawiły się na niej zmarszczki?
Moda ma to do siebie, że wciąż się zmienia. W każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Dotyczy to również kwestii zdrowotnych. Co jeść? Czego unikać? Jakie sporty uprawiać? Po które suplementy diety sięgać? Gluten od dłuższego czasu zbiera żniwa czarnego PR-u. W tym sezonie najbardziej popularna jest błędna teza, że zakleja jelita.
Nadmiar stresu ma negatywny wpływ na mózg - może powodować jego zmniejszenie.
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.
Tarczyca – narząd kształtem przypominający motyla, umiejscowiony w środkowej części szyi ponad krtanią. Jest to wewnątrzwydzielniczy gruczoł, produkujący hormony tarczycowe, które mają istotny wpływ na niemal wszystkie układy organizmu człowieka. Od jego działania zależy nasze samopoczucie, metabolizm czy silne i zdrowe kości oraz stawy.
Od początków naszej historii poszukujemy eliksiru młodości, bo ludzkość od zawsze marzy o nieśmiertelności. Co prawda, eliksiru ciągle brak, ale udało nam się wiele dowiedzieć na temat starości i nieco ją odsunąć w czasie. Do pewnego stopnia odpowiada za nią niezależny od naszej woli mechanizm biologiczny, ale też w niemałej mierze możemy ten mechanizm regulować dzięki stylowi życia.
Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Nowotwory należą do najgroźniejszych chorób, globalnie stanowią drugą przyczynę śmierci, tuż po chorobach serca. Nic dziwnego więc, że nie tylko zintensyfikowane są badania naukowe, które mają pomóc walczyć z rakiem, ale co i rusz słyszy się o nowych teoriach dotyczących choroby, w tym jej przyczyn. Coraz powszechniejsze stają mity na temat nowotworów.