Liczba wyników: 3972
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Żyje w niej ponad 300 gatunków bakterii, jej ślina ma w sobie substancję mocniejszą od morfiny, a wypełnia ją materiał biologiczny będący najtwardszym elementem naszego organizmu. Jama ustna to jedna z najniezwyklejszych części naszego ciała, co warto o niej wiedzieć?
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Jak wynika z badań internetowych, na przełomie stycznia i lutego, przypada szczyt poszukiwań w internecie haseł grypa i szczepienia. O ile sezon grypowy faktycznie rozpoczyna się w styczniu, to informacji na temat szczepień przeciw grypie powinno się poszukiwać wcześniej, a mianowicie z początkiem września. Eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy podkreślają jednak, że każda profilaktyka jest lepsza od leczenia i zachęcają osoby, które nie są zainfekowane, aby skorzystały jeszcze ze szczepień przeciw grypie.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Uczeni z University of Missouri-Columbia odkryli, że ekstrakt z borówek zwiększa efektywność radioterapii w walce z komórkami raka szyjki macicy.
Od dawna wiadomo, że przedłużający się stres ma zły wpływ na nasze zdrowie, sprzyjając rozwojowi wielu chorób i to zarówno ciała, jak i duszy. Teraz japońscy badacze do listy problemów zdrowotnych wywoływanych przez stres dołączają powstawanie nowotworu.
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.