Liczba wyników: 4835
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Chrapanie może skutecznie popsuć relacje, prowadzić do zaburzeń snu (głównie osoby śpiącej obok chrapiącego) i obniżyć ogólne poczucie komfortu życia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na to, aby dać kres tej drażniącej dolegliwości.
Nie warto robić sobie wakacji od wysiłku fizycznego. Już krótka, bo zaledwie dwutygodniowa przerwa w podejmowaniu aktywności tego rodzaju, oznacza znacznie wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy u osób bardziej zagrożonych tą chorobą.
Nowe francuskie badania wyodrębniły trzy kolejne czynniki rozwoju demencji. Na chorobę bardziej narażeni są ci, którzy mają niedociśnienie, wysoką glikemię i znacznie tracą na wadze.
Ładna pogoda zachęca do aktywnego spędzania czasu na zewnątrz. Jednak praca i obowiązki sprawiają, że trudno znaleźć chwilę na regularne uprawianie sportu. Ciekawym rozwiązaniem jest najbardziej naturalna i najprostsza forma aktywności fizycznej – spacer. Forma ruchu, do której nie potrzebujesz szczególnej techniki, sprzętu czy nakładów finansowych.
Dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, obejmuje to nie tylko działanie narządów wewnętrznych, wygląd skóry lub włosów, czy wzrok, ale dotyczy również zdolności słyszenia. Oto składniki, które pomogą zachować dobry słuch.
Wiadomo, że alkohol nie jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę. Czy to oznacza jednak, że diabetycy nie mogą świętować ważnych wydarzeń poprzez wypicie lampki szampana? Niekoniecznie, kluczem jest tu umiarkowanie.
Dawka 2,5 łyżeczek soli dziennie jest bezpieczna dla serca i układu krążenia – twierdzą uczeni z McMaster University w Kanadzie.
W wieku 86 lat zmarła Kazimiera Utrata-Lusztig, polska aktorka filmowa i teatralna, która przez ponad 20 lat wcielała się w rolę „pani Stasi” w telenoweli „Klan”.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.