Liczba wyników: 5131
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Wydaje się, że zaburzenia lękowe są związane z kilkoma problemami fizycznymi, takimi jak: choroby tarczycy, choroby układu oddechowego, zapalenie stawów i migrenowe bóle głowy.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Osoby regularnie uczęszczajace na nabożeństwa żyją dłużej niż ludzie, którzy rzadko lub nigdy w nich nie uczestniczą, mówią uczeni z University of Colorado.
Trudności nierzadko zbliżają ludzi, jednakże nowe badania pokazują, że rozwój przewlekłej choroby często sprawia, że pacjenci czują się bardziej samotni, dotyczy to nawet tych, którzy od kilkudziesięciu lat mają stałego partnera.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami