Liczba wyników: 1807
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.
Nie trzeba spędzać wielu godzin na siłowni czy wyciskać z siebie siódme poty, by zyskać zdrowie i lepsze samopoczucie dzięki aktywności fizycznej. Powtarza się to niczym mantrę, ale nie bez powodu. Regularność jest tu kluczem do skucesu, już trzydziestominutowe codzienne spacery mogą w długiej perspektywie być istotniejsze dla zdrowia niż szuflada pełna leków.
Poza świętem zakochanych 14 lutego obchodzimy też Dzień Osób Chorych na Epilepsję. Święty Walenty jest bowiem nie tylko patronem osób darzących się uczuciem, ale i pacjentów cierpiących na wspomnianą chorobę.
Starsze osoby, które zbyt dużo jedzą, są bardziej zagrożone zaburzeniami pamięci, ostrzegają uczeni. Ludzie w wieku 70 lat i starsi, którzy codziennie dostarczają sobie od 2 143 do 6000 kalorii, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko osłabienia pamięci, które może być wczesnym objawem choroby Alzheimera.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Niechęć i brak zaufania do rządzących jest powszechna u wielu obywateli w państwach na niemal wszystkich kontynentach. Przekonania niektórych jednak dalece wykraczają poza zwykłe podejrzenia wobec działań ludzi władzy- przypisują im udział w spiskach.
Regularne ćwiczenia i zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko utraty pamięci wywoływanej przez ciche udary.
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
W niektórych przypadkach problemy pamięci u osób starszych mogą być spowodowane tzw. "cichymi udarami".