Liczba wyników: 2135
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Na cukrzycę w naszym kraju cierpi już ponad 3 mln ludzi, z czego prawie 1 mln jeszcze nie wie, że na nią choruje. Schorzenie to pochłania rocznie ogromne kwoty – na leczenie cukrzycy wydajemy około 6 mld złotych, przy czym koszty leczenia powikłań tej choroby generują prawie połowę tej kwoty – wynika z czwartej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce” przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wraz z Akademią Leona Koźmińskiego.
„Zwyczajnie Aktywni” – taką nazwę nosi specjalny projekt, który powstał, aby pomóc realizować zawodowe plany osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenia stawów (RZS). Schorzenie to dotyka ponad 400 tysięcy młodych i aktywnych zawodowo Polaków pomiędzy 30. a 50. rokiem życia.
Sepsa (posocznica) to zagrażające życiu powikłanie infekcji. Rozwija się, gdy do krwiobiegu uwalniane są substancje mające zwalczyć zakażenie i wyzwalają silny stan zapalny mogący doprowadzić uszkodzenia wielu narządów i śmierci pacjenta.
Metryka nie kłamie? Niekoniecznie. Ci, którzy są zdrowi, czują się o 10 lat młodsi.
Jest jedną z najczęstszych dolegliwości biodra, z którą trafiają pacjenci do ortopedów. Zwyrodnienie stawu biodrowego, bo o nim mowa, to choroba charakterystyczna dla osób starszych. Temu schorzeniu towarzyszy ból, który pojawia się zazwyczaj po wzmożonej aktywności fizycznej. Choroba zwykle rozwija się w ukryciu i długo nie daje poważnych objawów.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami