Liczba wyników: 3037
Temat kleszczy wraca co jakiś czas do mediów i poradników. Szeroko omawiany jest też na portalach społecznościowych – w wakacje pojawiło się ponad 10 tys. publikacji na ten temat. Jak wynika z monitoringu mediów IMM, mogły one dotrzeć do grona 34,8 mln potencjalnych odbiorców. Sondażowe badania CBOS pokazują, że Polacy są świadomi zagrożenia i szukają informacji o tym, jak się przed nim uchronić. Znikome jest jednak zainteresowanie szczepionkami przeciw chorobom odkleszczowym – z danych CBOS wynika, że tylko 4 proc. Polaków wykonało kiedykolwiek takie szczepienie.
Choroba Alzheimera kojarzona jest głównie z utratą pamięci. Nie należy jednak lekceważyć innych niepokojących objawów, które narastają dużo wcześniej niż samo głębokie otępienie. Specjaliści przestrzegają: im wcześniej zostanie wdrożone leczenie, tym dłuższy jest czas dobrego funkcjonowania chorego.
Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji. Jej rozwój prowadzi do utraty pamięci długotrwałej i niezdolności do samodzielnego funkcjonowania. Oto sześć najsilniejszych czynników pojawienia się choroby.
Kiedy w grupie kilkorga osób ktoś zacznie ziewać, inni bezwiednie idą w jego ślady. I nie oznacza to, że nagle wszyscy poczuli zmęczenie. Uczeni postanowili wyjaśnić to ciekawe zjawisko.
Dobry, satysfakcjonujący związek ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie i szczęście. Powoduje także, że stajemy się... zdrowsi.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Aktywność fizyczna to naturalny lek i środek zapobiegający wielu chorobom. Teraz ustalono, że nie może chronić przed cukrzycą czy chorobami serca, ponieważ powstrzymuje rozwój stanów zapalnych towarzyszących tym problemom zdrowotnym.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Ciężkie przypadki łuszczycy oznaczają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Osoby z najpoważniejszą formą łuszczycy mogą mieć nawet dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci w porównaniu do osób wolnych od tej choroby.