Liczba wyników: 6216
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Starzenie się samo w sobie nie wiąże się nieuchronnie z pogorszeniem nastroju i jakości życia - mówią psycholodzy.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Wśród pacjentów z przewlekłymi, niezakaźnymi chorobami ryzyko wcześniejszego zgonu jest ponad dwukrotnie wyższe, jeśli dodatkowo zmagają się ze współistniejącą chorobą psychiczną, podają eksperci z University of Oxford.
Ćwiczenia fizyczne podejmowane zbyt rzadko mogą wywoływać dezaktywację ważnego białka w organizmie, sprzyjając dalszej bezczynności i utrudniając aktywność fizyczną.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami