Liczba wyników: 2153
Najnowsze standardy leczenia chorób reumatycznych kładą nacisk na konieczność całościowego postrzegania dolegliwości chorego, ponieważ głównemu schorzeniu może towarzyszyć wiele innych. Wczesna, prawidłowa diagnoza to gwarancja dobrego leczenia pacjenta.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Gdy jesteśmy młodzi, kieruje nami żądza odkrywania tego, co niepoznane, pchając nas do przodu. Odważamy się. Według ludowej mądrości wraz z wiekiem dążymy do stabilizacji. Czy stabilizacja nierozerwalnie wiąże się ze stagnacją? Czy wszystkie zmiany związane z wiekiem, zachodzące w naszym umyśle, są równoznaczne ze stratą, czy może są też jakieś zyski?
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Zwyrodnienie stawów, czy inaczej choroba zwyrodnieniowa stawów lub też artroza to choroba atakująca chrząstki stawów. Choroba ta dotyka często osoby starsze i w średnim wieku. Kiedyś była traktowana jako naturalny element starzenia się, wynikający ze "zużywania się" stawów. Jednak takie rozumienie tej choroby zostało obalone przez liczne przypadki osób starszych u których choroba ta nie występuje lub występuje w stopniu bardzo nieznacznym a także przypadki wśród osób młodych. Zwyrodnienie stawów jest jednym z najczęściej występujących schorzeń wśród osób starszych o raz w średnim wieku. Według niektórych szacunków, w mniejszym lub większym stopniu choroba zwyrodnieniowa stawów dotyczyć może nawet połowy osób w wieku powyżej 50 lat. Dane statystyczne pokazują, że zwyrodnienie stawów częściej występuje u kobiet. Artroza najczęściej atakuje obszary najbardziej obciążone podczas codziennego życia i funkcjonowania, czyli stawy kręgosłupa, stawy kolanowe oraz biodrowe. Zwyrodnienie stawów może mieć pierwotne (występujące bez wyraźnych przyczyn) lub wtórne (wywołane uszkodzeniami stawu lub innymi chorobami).
Możliwości pamięciowe zmieniają się w ciągu całego życia człowieka. Maksymalne zdolności osiągamy w wieku około 20 lat, później następuje stabilizacja wyników i w końcu spadek, początkowo powolny, a po 40. roku życia bardziej wyraźny. Istotne osłabienie pamięci następuje po 60. roku życia. Czy jest to jednak nieunikniony proces, który dotyczy wszystkich bez wyjątku? Oto prezentujemy fakty i obalamy mity dotyczące zmian zachodzących z wiekiem w pamięci.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.