Liczba wyników: 3388
Kakao nie tylko dobrze smakuje, ale i pomaga nam pozostać w wysokiej formie intelektualnej. Okazuje się, że może poprawić zdolności poznawcze.
Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.
Według danych WHO w 1980 roku na cukrzycę chorowało 108 mln ludzi na całym świecie, a już w 2014 roku ta liczba znacznie się zwiększyła – szacowano ją nawet na 422 mln! Co jest główną przyczyną zapadania na cukrzycę typu II, czyli najczęstszą odmianę tej choroby? Niezdrowy tryb życia i wynikająca z niego otyłość! 27 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Cukrzycą.
Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?
Brokuły zawierają związek, który może służyć do kontrolowania poziomu glikemii.
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.
Niemal co 10. dorosły Polak nigdy nie sprawdzał poziomu cukru we krwi – wynika z badania opinii przeprowadzonego przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach kampanii społeczno-edukacyjnej „Ścigamy się z cukrzycą”. Tymczasem, na cukrzycę cierpi już niemal 3 mln z nas, a według ekspertów liczba ta będzie wzrastać. Aby przeciwdziałać temu zjawisku, a także uświadamiać czym grozi nieleczona lub niewłaściwie leczona cukrzyca organizatorzy kampanii zamierzają kontynuować działania także w tym roku.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Wiadomo, że nadmiar soli jest niekorzystny dla zdrowia. Czy spożywamy jej zbyt dużo? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obliczyli, jaką ilość soli dziennie zjada przeciętny mieszkaniec naszego kraju.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami