Liczba wyników: 3720
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
Nadciśnienie to jeden z głownych czynników prowadzących do chorób sercowo-naczyniowych, a one odpowiadają aż za jedną trzecią śmierci na całym świecie.
Menopauza i poprzedzające ją klimakterium to często bardzo trudny czas w życiu kobiety. Z medycznego punktu widzenia jest to naturalny etap, w którym przysadka mózgowa zwalnia tempo produkcji hormonów, jajniki nie uwalniają jajeczek, a kobieta nie może już zajść w ciążę. W praktyce jednak wiele pań utożsamia przekwitanie wyłącznie z szeregiem nieprzyjemnych i utrudniających codzienne życie objawów, w tym także starzeniem skóry, na które nie można już nic poradzić. Czy rzeczywiście tak jest?
Paradontoza, czyli najbardziej przewlekła i tragiczna w skutkach choroba dziąseł, wciąż pozostaje poważnym problemem zdrowia publicznego na świecie. Według WHO, ciężka choroba przyzębia, która może prowadzić do utraty zębów, występuje u 15-20% dorosłych w wieku 35-44 lat, zaś na całym świecie około 30% osób w wieku 65-74 lat nie ma naturalnych zębów.
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Jak wynika z badań, ryzyko wystąpienia udaru jest w ogromnej mierze związane z czynnikami, na które mamy wpływ. Chodzi m.in. o nadciśnienie tętnicze, choroby serca, stosowanie używek i niezdrowy styl życia. Co prawda nie istnieje metoda, która dawałaby gwarancję na uniknięcie udaru, ale są sposoby na to, by zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia?
Wielu ludzi zniechęca się do diet, ponieważ wymagają od nich długich godzin odczuwania głodu. Dietetycy twierdzą jednak, że da się jeść sporo, tak, by nie czuć się głodnym, a jednak schudnąć.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Hipercholesterolemia to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego w Polsce. Problem ten dotyczy aż 61 proc. Polaków. Najbardziej niebezpieczna jest hipercholesterolemia rodzinna. To choroba znacznie rzadsza, uwarunkowana genetycznie, dziedziczna, która łączy się z występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu już od urodzenia i przez wiele lat przebiega bezobjawowo. Większość chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu i dowiaduje się o chorobie dopiero w momencie wystąpienia najcięższych jej powikłań tj. zawału, udaru mózgu.
Przyczyn przebarwień zębów jest wiele, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Wśród tych pierwszych można wymienić: stosowanie leków, urazy, korzystanie z używek oraz dietę, do wewnętrznych należą zaś predyspozycje genetyczne, choroby czy też wiek. Jak poradzić sobie ze wstydliwym problemem podopowiada specjalista.