Liczba wyników: 4501
Jak mówią uczeni z Queen Mary University w Londynie istnieją przekonujące dowody na to, że cukrzyca typu 2 wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Parkinsona.
Nowe badanie sugeruje, że długość telomerów białych krwinek może dostarczyć kluczowych informacji na temat szans na długowieczności kobiet i dodatkowo pokazuje, jak wiek matki w chwili urodzenia ostatniego dziecka wpływa te telomery i jej zdrowie w dłuższej perspektywie.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
W dzisiejszym świecie wygląd ciała może mieć silny wpływ na nasze wybory i zachowania, szczególnie te związane z dietą. Taki obraz jest czasem kształtowany lub zniekształcany przez wiele czynników, w tym obrazy z mediów, relacje, a nawet nasze nastroje. Jak mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Florydy jeden, siłą napędową chęci, by przejść na dietę może być atrakcyjność partnera.
Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszym ryzykiem natychmiastowej śmierć z powodu zawału serca, czytamy w czasopiśmie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Naucz się relaksować. Długotrwały stres jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia i życia. Przedłużające się odczuwanie stresu zwiększa ryzyko zawału.
Chociaż dużo się mówi o szkodliwym działaniu promieni słonecznych, nie warto zupełnie unikać słońca. Właściwie, szczególnie seniorom może brakować dobroczynnego wpływu światła. Dłuższa ekspozycja na promienie słoneczne może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę u ludzi starszych.
Aktywność fizyczna nie uchyla negatywnego wpływu nadwagi na serce.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami