Liczba wyników: 4023
Stworzenie szczepionek przeciwko niektórym chorobom zakaźnym i upowszechnienie ich stosowania od dziesięcioleci uznaje się za jedno z największych osiągnięć ludzkości. Szczepionki chronią przed chorobami czasem pozornie banalnymi, ale obciążonymi groźnymi powikłaniami, takimi jak grypa, odra, ospa wietrzna, krztusiec, świnka, itp. Szczepionka może dziś ochronić nawet przed zachorowaniem na raka, wywoływanego infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego. Dzięki szczepieniom udało się całkowicie wyeliminować ospę prawdziwą, a kilka kolejnych chorób może zniknąć ze światowych meldunków epidemiologicznych w niedalekiej przyszłości.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Z nadejściem wiosny skóra zaczyna regenerować się po zimowych temperaturach i skutkach ograniczonej diety. To dobry moment na to, żeby otoczyć szczególną ochroną wargi, których delikatny naskórek jest szczególnie podatny na wahania temperatur i promienie UV. Żeby usta były odpowiednio odżywione i zachowały kuszący wygląd, wystarczy poświęcić im zaledwie kilka chwil dziennie.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości i od jakiegoś czasu jest dietetycznym hitem. Nowe badania wskazują, że zawiera substancję, która stanowi potężną broń w walce z demencją. Podobnie efektywny w leczeniu otępienia może być związek znajdujący się w marchwi.
Pacjentki, które zachorowały na raka piersi i udało im się wyjść z zwycięsko z choroby, są narażone na jej powrót do dwóch dekad po diagnozie. Nowe badania mają wspomóc wskazanie najbardziej zagrożonych kobiet.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Badacze z Columbia University College of Dental Medicine w Nowym Jorku odkryli, że bakterie obecne w jamie ustnej i biorące udział w rozwoju próchnicy oraz zapalenia przyzębia mogą przyspieszać wzrost raka jelita grubego.
Żyją statystycznie dłużej, a ich przewidywana długość życia do 2050 roku ma wzrosnąć o kolejne 6 lat. Ich świadczenia emerytalne są niższe średnio 32 proc. od świadczeń otrzymywanych przez mężczyzn i choć mają prawo przejść na emeryturę w wieku 60 lat (mężczyźni w wieku 65 lat) to często pozostają aktywne zawodowo lub dorabiają do emerytury. Jakie są polskie seniorki? Jakim budżetem domowym zarządzają? Jak spędzają czas wolny i z jakimi dolegliwościami zdrowotnymi zmagają się najczęściej?
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.