Liczba wyników: 5484
Ludzie, którzy pracują na stanowiskach wymagających mniejszej aktywności fizycznej - np. przy biurku - są mniej narażeni na osłabienie zdolności poznawczych w późniejszym czasie niż osoby, których obowiązki wymagają używania siły fizycznej.
Język szekspirowski pobudza pozytywną aktywność mózgu.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Wzorce aktywności szczęśliwych i mniej szczęśliwych ludzi istotnie się różnią, ci pierwsi są bardziej aktywni społecznie, częściej chodzą na nabożeństwa, częściej głosują i więcej czytają. Ci drudzy z kolei oglądają znacznie więcej telewizji w wolnym czasie.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Niewystarczająca ilość snu w połączeniu z brakiem ograniczeń co do dostarczanych organizmowi kalorii prowadzi do gromadzenia się tłuszczu, a szczególnie tego niezdrowego, w okolicach brzucha.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami