Liczba wyników: 2629
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Większość ludzi stara się zadbać o ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, ale jednocześnie zapominamy o zabezpieczeniu oczu. Jak wskazują eksperci, ludzie często są nieświadomi narażenia wzorku na uszkodzenia w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.
WZWB jest zakaźną chorobą wątroby wywoływaną przez wirusy HBV (hepatitis B virus). Choroba ta na ogół nie jest śmiertelna, choć przy jej ostrym przebiegu może zakończyć się śmiercią, śmiertelne mogą być także powikłania w chronicznym przebiegu WZWB. Wirusowe zapalenie wątroby typu B na świecie jest najczęstszą i najpoważniejszą chorobą wątroby. Na całym świecie wirusem WZWB może być zakażonych nawet 2 mld osób, czyli około jednej trzeciej ludzkości. Nie oznacza to jednak, że wszyscy oni chorowali lub chorują na WZWB - zainfekowanie nie oznacza bowiem zachorowania. W przypadku Polski szacuje się, że ok. 20 procent Polaków przebyło zakażenie tym wirusem. Jeśli nosicielem jest matka, wówczas płód i noworodek również są narażone na zainfekowanie.
Aż trzy czwarte Polaków nie wie, czym są choroby autoimmunologiczne. Prawie połowa respondentów błędnie uważa, że są one uleczalne. Badanie zrealizowane przez Homo Homini ukazuje faktyczną wiedzę Polaków na temat chorób autoimmunologicznych.
Jedna z najpopularniejszych dolegliwości, przeziębienie to popularna nazwa stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Dotyka ono błony śluzowej gardła, nosa, krtani i najczęściej jest wywoływane przez różnego rodzaju wirusy. Przeziębienia przynajmniej raz w życiu doświadczył niemal każdy, zaś niektóre osoby chorują nawet kilka razy do roku. Jest ono traktowane jak nieprzyjemna dolegliwość, z którą "trzeba żyć, aż przejdzie". Warto jednak pamiętać, że zaniedbane przeziębienie, może prowadzić do groźniejszych chorób i powikłań zdrowotnych.
Popcorn może być niebezpieczny dla zdrowia. Do tego przygotowywanego w mikrofali dodaje się diacetyl, który może skutkować zarostowym zapaleniem oskrzelików i chorobą Alzheimera.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Dla wielu cukrzyca typu 2 jest przyczyną nadwagi bądź otyłości. Tymczasem choroba ta jest powikłaniem, które pojawia się jako konsekwencja nadmiernej masy ciała. Z tego powodu kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków żywieniowych. Wokół diety osób chorych na cukrzycę typu 2 narosło wiele mitów. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań na Otyłością odsłaniają prawdę na temat codziennego jadłospisu osób chorych.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Kac nie tylko wywołuje nudności czy ból głowy, okazuje się, że obniża IQ.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami