Liczba wyników: 251
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności, warto zwrócić się ku sposobom zapobiegania infekcjom wypróbowanym przez nasze mamy i babcie.
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Wilgotne ręce, stopy czy plecy – to oznaki nadpotliwości. Zaskakuje w najmniej odpowiednich momentach, jak wymarzona randka czy rozmowa biznesowa, i sprawia, że czujemy się niekomfortowo. Problem ten jednak można rozwiązać.
W ostatnich tygodniach media informowały o oparzeniach wywoływanych przez barszcz Sosnowskiego - roślina występuje dość powszechnie, a kontakt z nią może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, a w skrajnych przypadkach nawet śmiercią.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Miłośników aktywnego trybu życia oraz uprawiania różnych sportów przybywa w Polsce z roku na rok. Widać to zwłaszcza na wiosnę, kiedy po zimowej przerwie ludzie chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, nacieszyć się słońcem lub spędzić aktywnie czas z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jendka ie każdy sposób uprawiania ćwiczeń ruchowych jest korzystny dla naszego organizmu.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.