Liczba wyników: 3049
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Przebarwienia na skórze to bardzo częsty kłopot, wbrew pozorom spotykany nie tylko po lecie. Wiele osób przez cały rok boryka się z melasmą naskórkową, piegami czy tak zwanymi „plamami starczymi”.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Odra jest chorobą o bardzo wysokiej zaraźliwości. Towarzyszą jej liczne powikłania (w tym ostre zapalenie mózgu) prowadzące nawet do śmierci. Według szacunków WHO odra powoduje 10% wszystkich zgonów, wywołanych różnymi przyczynami, wśród dzieci poniżej 5 roku życia. Tym samym stanowi ósmą z kolei przyczynę zgonów na świecie. Odra rozprzestrzenia się, choć mamy na nią szczepionkę. Dlaczego tak się dzieje?
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Jeśli jesteś ubezpieczony, a stan twojego zdrowia nie pozwala ci pracować – postaraj się o skierowanie na rehabilitację leczniczą w ZUS. Skierowanie do sanatorium lub na leczenie w miejscu zamieszkania można dostać nawet w ciągu kilku dni.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Obecnie trudno wyobrazić sobie biura, sklepy oraz wiele innych miejsc pracy bez komputerów i urządzeń elektronicznych - są to podstawowe narzędzia pracowników, obsługiwane codziennie przez wiele godzin. Warto wiedzieć, że wszechobecne komputery, klimatyzowane pomieszczenia biurowe, suche powietrze, brak naturalnego światła oraz promieniowanie niebieskie emitowane przez otaczające w pracy urządzenia elektroniczne są często przyczyną szeregu dolegliwości związanych ze wzrokiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami