Liczba wyników: 8633
Podobnie jak dla wielu z nas i dla nich ostatnie tygodnie były nietypowe. Powrót z Australii w sam środek pandemii i na kwarantannę, konieczność przesunięcia wielu palnów, lęk o najbliższych... Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak nie stracili optymizmu i zapewniają, że oprócz słuchania i przestrzegania porad lekarzy najlepszym remedium na problemy związane z obecną sytuacją jest miłość i... bajki.
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Regularna medytacja i inne duchowe - w tym religijne - praktyki mogą skutkować pogrubieniem kory mózgowej, co z kolei może chronić przed depresją - szczególnie dotyczy to osób mających predyspozycje do choroby, wynika z badań Teachers College przy Columbia University.
Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem ma niekorzystny wpływ na bakterie jelitowe, zwiększając ryzyko otyłości, cukrzycy, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i innych chorób przewlekłych, mówią uczeni z Univeristy of Colorado Boulder.
W starszym wieku trudniej jest poznawczo „ogarnąć" świat. Jednak nasz mózg opracowuje strategie spowalniające skutki starzenia się.
Mózg nie radzi sobie dobrze z osłabieniem słuchu związanym z wiekiem i cierpi na tym pamięć.
Ludzie mówią, że życie staje się lepsze z wiekiem. Teraz badania wskazują, że może to być spowodowane tym, że starsi ludzie mają mądrość i czas, aby wykorzystać uważność (mindfulness) do poprawy samopoczucia.
Regularne jedzenie śniadań i unikanie przekąsek późną porą to najlepszy sposób odpowiednie spalanie tłuszczu oraz utratę na wadze.
Badanie z udziałem prawie pół miliona osób wykazało, że ludzie z problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi odnoszą większe korzyści z aktywnego trybu życia niż osoby zdrowe.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.