Liczba wyników: 5036
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Testy pokazały, że szczury na 30-dniowej diecie, które intensywnie ćwiczyły, łatwiej opierały się wysokotłuszczowym przysmakom.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia