Liczba wyników: 5489
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Winę za ból kręgosłupa zrzucasz na siedzący tryb życia? Być może tak jest, ale równie prawdopodobne jest to, że przyczyna dolegliwości leży w stopach. Jak to możliwe?
Hipercholesterolemia to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego w Polsce. Problem ten dotyczy aż 61 proc. Polaków. Najbardziej niebezpieczna jest hipercholesterolemia rodzinna. To choroba znacznie rzadsza, uwarunkowana genetycznie, dziedziczna, która łączy się z występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu już od urodzenia i przez wiele lat przebiega bezobjawowo. Większość chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu i dowiaduje się o chorobie dopiero w momencie wystąpienia najcięższych jej powikłań tj. zawału, udaru mózgu.
25 maja ukaże się nowa płyta Stanisławy Celińskiej. "Malinowa…" to zestaw 14 premierowych utworów, zainspirowanych spotkaniami z fanami i im dedykowany.
Przyczyn przebarwień zębów jest wiele, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Wśród tych pierwszych można wymienić: stosowanie leków, urazy, korzystanie z używek oraz dietę, do wewnętrznych należą zaś predyspozycje genetyczne, choroby czy też wiek. Jak poradzić sobie ze wstydliwym problemem podopowiada specjalista.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Zdobią, smakują a także pomagają przetrwać pszczołom - sadźmy jak najwięcej ziół w ogrodach i na balkonach. Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek – któż nie chciałby mieć takiego właśnie ziołowego zestawu na wyciągnięcie ręki? Może więc pora sprawić sobie ziołowy ogródek?
Uczeni z Uniwersytetu Michigan przygotowali nowy raport w sprawie seksualności ludzi starszych, czyli po 65 roku życia. Okazuje się, że wielu seniorów jest aktywnych seksualnie.
Jeśli po zjedzeniu nabiału, ma się kłopoty żołądkowe, to należy wyrzucić go z diety, czy też jednak od czasu do czasu - pomimo pewnych zaburzeń - można dołączyć do posiłków produkty mleczne?