Liczba wyników: 3338
Z otyłością zmaga się ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i pomyśleć o diecie. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na przestrzeganiu wybranej diety, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Pytanie – jaką dietę wybrać tego lata? Postawmy na najmodniejsze w tym sezonie – makrobiotyczną lub lubianą przez gwiazdy dietę Mind.
Rak trzustki jest trudny do wykrycia. Zazwyczaj diagnoza jest możliwa dopiero przy guzach znacznej wielkości. Tymczasem szybkie rozpoznanie choroby daje szanse na skuteczne leczenie. Teraz okazuje się, że może w tym pomóc proste badanie krwi.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
Kakao nie tylko dobrze smakuje, ale i pomaga nam pozostać w wysokiej formie intelektualnej. Okazuje się, że może poprawić zdolności poznawcze.
Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.
Według danych WHO w 1980 roku na cukrzycę chorowało 108 mln ludzi na całym świecie, a już w 2014 roku ta liczba znacznie się zwiększyła – szacowano ją nawet na 422 mln! Co jest główną przyczyną zapadania na cukrzycę typu II, czyli najczęstszą odmianę tej choroby? Niezdrowy tryb życia i wynikająca z niego otyłość! 27 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Cukrzycą.
Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?
Brokuły zawierają związek, który może służyć do kontrolowania poziomu glikemii.
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.