Liczba wyników: 3972
Od kilku lat wiadomo, że wielojęzyczność może poprawiać zdrowie mózgu. Teraz skupiono się na wpływie znajomości języków obcych na ryzyko choroby Alzheimera oraz łagodnych zaburzeń poznawczych. Wniosek jest jeden: warto stać się poliglotą.
Ponieważ człowiek jest jednością psycho-fizyczną, emocje przekładająs się na stan zdrowia fizycznego. Okazuje się, że samo pozytywne nastawienie do seniorskiego wieku może zmniejszyć ryzyko problemów zwiazanych ze starzeniem się, takich jak otępienie.
W powszechnym rozumieniu liposukcja postrzegana jest często jako sposób na odchudzanie. Nic bardziej mylnego – otyłość nie tylko nie zniknie, ale może być też przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu odsysania tłuszczu.
Zmagasz się z wadą zgryzu od wielu lat i wciąż analizujesz za i przeciw terapii? Przywołujemy najpopularniejsze mity związane z aparatami ortodontycznymi - sprawdź, w które z nich sam wierzysz.
Ludzie, których łączą więzi przyjaźni, podobnie reagują na określone bodźce, co ma odzwierciedlenie w aktywacji tych samych obszarów mózgu.
Jakimi słówkami uwodzą Francuzi i Włosi? Czy język niemiecki może być romantyczny? Jeśli Walentynki w tym roku planujesz spędzić z ukochaną osobą zagranicą albo w obcojęzycznym towarzystwie, warto dowiedzieć się, jakie są najpopularniejsze czułe słówka w językach obcych.
Każdy z nas ma własny wewnętrzny zegar okołodobowy, ale pewne godziny niemal dla wszystkich oznaczają mniej lub więcej energii. Okazuje się, że spadek wigoru odczuwamy nie tylko późnym wieczorem, ale i po obiedzie.
Ryzyko depresji, utraty niezależności i demencji istotnie zwiększa się w przypadku znacznego osłabienia słuchu. Jednakże noszenie aparatu słuchowego poprawia nie tylko jakość życia osób starszych, ale i chroni ich przed rozwojem wspomnianych dolegliwości.
Odchudzanie wymaga wysiłku związanego ze zmianą diety i stylu życia. A gdy już osiągnie się efekty, dość łatwo można je zaprzepaścić wracając do nawyków zagrażających ładnej sylwetce. Sprzyja temu mechanizm biologiczny odpowiadający za wzmożone uczucie głodu u tych, którzy stracili na wadze.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.