Liczba wyników: 4969
Podwyższony poziom tłuszczów we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością jest bardziej szkodliwy niż uważano wcześniej.
Zasuń rolety, zaciągnij zasłony i wyłącz wszelkie światła przed snem. Ekspozycja nawet na umiarkowane oświetlenie z otoczenia podczas nocnego odpoczynku szkodzi funkcjom układu krążenia podczas snu i nasila insulinooporność następnego ranka.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Mężczyźni z nadciśnieniem są bardziej wyczuleni na rozpoznawanie gniewu innych ludzi.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Parkinsonizm to określenie na grupę schorzeń neurologicznych, które wywołują problemy z poruszaniem się, w tym drżenie kończyn, spowolnienie ruchu i sztywność. Wśród nich choroba Parkinsona jest jedną z najpowszechniejszych. Jak odkryli medycy, starsze osoby zażywające statyny mają niższe ryzyko rozwoju parkinsonizmu w późniejszym wieku w porównaniu z seniorami, którzy nie stosują wspomnianych leków.
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami