Liczba wyników: 6914
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Wydaje się, że zaburzenia lękowe są związane z kilkoma problemami fizycznymi, takimi jak: choroby tarczycy, choroby układu oddechowego, zapalenie stawów i migrenowe bóle głowy.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Od Sinatry po Katy Perry - od dawna śpiewa się o sile uśmiechu, o tym, że podnosi na duchu, zmienia ogląd sytuacji i ogólnie poprawia samopoczucie. Okazuje się, że to nie tylko powszechny pogląd, ale i naukowo uzasadnione spostrzeżenie.
Istnieje związek między niższą wilgotnością i wzrostem przenoszenia wirusa przez ludzi, mówią australijscy badacze i przypominają, że noszenie masek pomaga zmniejszyć rozprzestrzenianie się nowego koronawirusa.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami