Liczba wyników: 5036
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Seniorzy z niedoczynnością tarczycy mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji. Ryzyko otępienia jest jeszcze wyższe u osób, których stan tarczycy wymaga stosowania leków.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia