Liczba wyników: 6208
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Postęp technologiczny wpływa również na medycynę. Budowane są nowe wynalazki, odkrywane nowe sposoby terapii. Dzięki temu postępowi diagnostyka onkologiczna zyskuje nowe metody szybkiego i bezpiecznego wykrywania nowotworów. Celem medycyny nuklearnej jest wczesne wykrycie raka. O rodzajach badań diagnostyki onkologicznej, ich skuteczności i przygotowaniach ze strony pacjenta, mówi doktor Jolanta Kunikowska, specjalista chorób wewnętrznych i medycyny nuklearnej.
Nowotwór pęcherza moczowego to drugi co do częstotliwości występowania wśród nowotworów uro-onkologicznych u mężczyzn. Najistotniejszym czynnikiem ryzyka raka pęcherza jest palenie tytoniu. U palaczy notuje się dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania niż u osób niepalących. Propagowanie zdrowego stylu życia jako najskuteczniejszej profilaktyki nowotworu pęcherza moczowego jest jednym z zagadnień kampanii Ministerstwa Zdrowia „Bądź mężczyzną. Chroń zdrowie!”.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Lipiec i sierpień to najtragiczniejsze miesiące na polskich drogach. W minionym roku, tylko w tych dwóch miesiącach, doszło do prawie 8 tys. wypadków, w których zginęło ponad 820 osób. W tym okresie szczególnie duży odsetek poszkodowanych w wypadkach stanowią dzieci. Mimo że z roku na rok na polskich drogach jest coraz bezpieczniej, Polska nadal zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości ofiar wypadków. Aby poprawić bezpieczeństwo na polskich drogach, Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego rozpoczęła realizację kampanii społecznej „Prędkość zabija. Włącz myślenie”.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.